Jak pečovat o zvířecí tlapky

27. 9. 2024

Mráz, led, posypová sůl… Tohle všechno může zkomplikovat život zvířatům během zimy. V průběhu letních měsíců komplikují zase život rozpálené chodníky a silnice nebo náročnější terén při vycházkách a výletech. Tlapky zvířat bývají zatěžovány každý den. Aby byl život čtyřnohého přítele radostný a bez bolesti, je nezbytná pravidelná starost o zvířecí tlapky. Víte, jak na to?


Péče o polštářky na tlapkách

Polštářky na tlapkách jsou citlivé. Vysušuje je voda či pohyb po drsnějších površích, což je třeba brát v potaz a pečovat o ně. Zatímco v létě polštářkům nedělá dobře pobyt na rozpáleném asfaltu, v zimě jim zas škodí mráz se solí. Tlapky je třeba pravidelně kontrolovat a v případě potřeby čistit. Pokud dojde k poranění, je ránu nezbytné vyčistit pod tekoucí vodou, aplikovat dezinfekci a přípravek na podporu hojení.

Skvělým pomocníkem při péči o tlapky je dezinfekční roztok SkinMed® Super. Má neutrální pH a slouží pro aplikaci na poraněnou či infikovanou kůži a sliznici. Čistí rány, odstraňuje nečistoty i zápach a snižuje riziko infekce. Nedráždí a nealergizuje, působí díky kontrolovaným reaktivním kyslíkovým radikálům. Mikrobiální zátěž ran řeší tvorbou vlhkého prostředí, díky kterému napomáhá organismu rozvinout vlastní proces hojení. Hodí se i pro použití do meziprstních prostor. Roztok u zvířat funguje lépe než mast, kdy je zapotřebí, aby bylo zvíře po aplikaci masti v klidu, dokud se do polštářků nevsákne. Navíc přílišné používání mastí může způsobit změkčení polštářků a jejich následné poranění. V nabídce najdete superoxidované roztoky s plastové lahvi s mechanickým rozprašovačem  o objemu 115 ml, 500 ml a 5 l kanystr.

Na hojení ran se bezvadně hodí gelová forma SkinMed® HydroGel HY. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, která urychluje proces hojení poškozené kůže a sliznic, brání ukládání kolagenu a tím eliminuje zjizvení. Gel i zastavuje krvácení, zklidňuje defekty, snižuje bolest a otok. Konzistence gelu je optimální pro aplikaci ve všech polohách, protože nestéká. Neštípe, nedráždí a je bezpečný i při olízání. K dostání je gel v plastové lahvičce s mechanickým rozprašovačem o objemu 50 ml.

Velmi užitečnou věcí jsou botičky pro zvířata, zejména při výletech v náročnějším terénu za každého počasí, tedy i během pořádné chumelenice, nebo při zranění tlapky. Tlapku totiž zafixují a chrání před nečistotami. 

Péče o srst mezi polštářky

Neměli bychom zapomínat ani na údržbu srsti mezi polštářky a pravidelně ji prohlížet a vystřihávat speciálními nůžkami s oblými hroty. V létě se na chloupky chytají nečistoty, v zimě se na nich vytváří sněhové hrudky.


Péče o drápky

Do péče o tlapky patří i péče o drápky, které je zapotřebí pravidelně zkracovat speciálními kleštičkami na drápky. Pokud se zvíře pohybuje jen po měkkém povrchu, nezvládne si drápky obrušovat. Navíc má většina psů na předním párů končetin tzv. pátý prst“, který je umístěný o něco výše. Na tomto prstu je také dráp a ten se neobrušuje vůbec. Musí se pravidelně stříhat, aby nedošlo k jeho zarůstání do kůže. Obává-li se majitel zvířete, že ho během údržby drápků střihne, je možné požádat o pomoc se stříháním veterináře.

Nůžky, dezinfekce i přípravek na hojení ran, to jsou důležití pomocníci pro kompletní péči o zvířecí tlapky. A víte, jak by měl vypadat celý obsah zvířecí lékárničky? Můžete si to přečíst v našem dalším článku ZDE.