Rychlý test rakoviny psů Nu.Q je spuštěn!

28. 7. 2024

Nu.Q Vet Cancer Screening Test je veterinární screeningový test rakoviny. Jde o novou technologii klasického testování odebraného vzorku  krve, která umožňuje dřívější detekci běžných druhů rakoviny u psů. Umíte si představit použití tohoto testu během každoročních prohlídek nebo preventivních vyšetřeních starších psů a rizikových plemen?


Tento revoluční produkt byl vyvinut ve spolupráci s Texas A&M University a poznatky z hlavní studie byly v říjnu 2020 prezentovány na největším světovém kongresu veterinární onkologie Veterinary Cancer Society. 


Nu.Q test uvedla na trh společnost Antech, což je dceřiná společnost Mars Science and Diagnostics. Test měří cirkulující nukleozomy, provádí se u psa nalačno a stačí pro něj už 50 µl EDTA plazmy. Přesné výsledky poskytuje Nu.Q Vet Cancer Screening Test za pět až deset minut, což je naprosto skvělé. Díky rychlé diagnostice je možné dělat včasná rozhodnutí a nasadit tak vhodnou léčbu. To může pozitivně ovlivnit životy mnoha zvířat. 

Na rozdíl od zdravotnictví zaměřeného na člověka existuje na veterinárním trhu v současné době jen málo screeningových testů rakoviny. Mnoho psů je tak v současnosti diagnostikováno jen když se necítí dobře nebo u nich existuje na rakovinu podezření z hlediska genetické predispozice. V takovém případě psi často podstupují celou řadu vyšetření, která mohou být finančně či časově náročná nebo dokonce bolestivá. Věříme, že se uvedením Nu.Q Vet Cancer Screening Testu diagnostický proces zefektivní. Test je velmi spolehlivý, identifikuje 89 % hemangiosarkomů a 74 % lymfomů. Jeho nikoli nevýznamnou výhodou je, také cenová dostupnost.

Jako významný distributor veterinární diagnostické techniky Čechách a na Slovensku jsme se stali i výhradním prodejcem Nu.Q testu v tomto regionu. 

Pro testování s Nu.Q se používá imunologický analyzátor element i+, který byl navržen speciálně pro testování různých imunologických parametrů u psů a koček. Analyzátor využívá technologii fluorescenční imunoanalýzy. Je kompaktní, což usnadňuje jeho umístění v ordinaci veterinárního lékaře.

Kromě testování rakoviny umožňuje element i+ provádět veterinářům rychlé a spolehlivé testy parametrů T4 (thyroxin), Cortisol, cTSH (korytropní hormon štítné žlázy), Progesteron nebo také cCRP (C-reaktivní protein). Postup ovládání přístroje pro měření je intuitivní a probíhá ve třech jednoduchých krocích. Imunologický analyzátor element i+ je vybaven obousměrnou komunikací s počítačem pomocí SCIL vIP software přes WiFi. Kazety s testy se skladují při pokojové teplotě.